Iedereen heeft recht op seksualiteitsbeleving

We hebben allemaal recht op relaties en seksualiteit die veilig is en waarbij respect is voor elkaars wensen en grenzen. Ook mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) hebben recht op seksualiteit, op begeleiding die past bij hun ontwikkeling, op eigen invloed én bevrediging van hun behoeftes. Wat vraagt dat van de professional?
Wij -trainers van CSM Noord- geven hierover trainingen. Daarmee zorgen wij voor kennis over seksuele ontwikkeling bij mensen met EMB, door praktijksituaties met elkaar te delen. Dit draagt bij aan het vergroten van kwaliteit van leven bij mensen met EMB.

In de training over seksualiteit bij mensen met EMB leggen we de deelnemers een aantal cliëntsituaties voor om zich bewust te worden van hun (professioneel) handelen. Wat zou jij doen in deze situaties?

  1. Tijdens het eten zit Jolijn voortdurend met haar hand in de onderbroek te wrijven aan haar geslachtsdeel.
  2. Bij het verschonen van Tom zie je dat hij een erectie heeft.
  3. Eric, een cliënt van je, masturbeert maar kan niet klaarkomen.
  4. Je hebt een paar keer gemerkt dat Anja je aanraakt als je met haar in het contact bent. Wanneer je vrij bent en naar huis gaat, wil ze jou een kus geven.

Wat waren jouw gedachten en gevoelens bij deze situaties? En zouden je collega’s dezelfde gevoelens en gedachten hebben als jij? Ons denken, voelen en doen staan in verbinding met elkaar en bepalen hoe we reageren. Iedere professional neemt zijn eigen normen en waarden, gevoelens en ervaringen mee in het werk. Het is waardevol hier met je collega’s op te reflecteren. Het maakt jullie team bewust van het verschil tussen persoonlijk reageren en professioneel handelen. Mensen met EMB vragen -passend bij hun ontwikkeling- een eenduidige benadering rond seksualiteit en intimiteit. Dit biedt hen veiligheid en rust.

Ben je nieuwsgierig naar de seksualiteitsbeleving bij mensen met EMB? Wil je meer weten over hun seksuele ontwikkeling en gedrag? Of heb je vragen over de ondersteuning die zij nodig hebben? Neem dan contact met ons op voor informatie en advies.

Of kijk eens op www.seksualiteitemb.nl