“De ondersteuning van het CSM heeft mij zelfvertrouwen gegeven”
Onlangs sloot Maarten, 29 jaar, transgenderman en een licht verstandelijke beperking (LVB), zijn traject af bij Roelienke. Zij is trajectbegeleider bij Centrum Seksualiteit MEE Noord, en CSM is onderdeel van MEE Noord.
Deze ondersteuning -het traject bij CSM- heeft hem zoveel gebracht, dat hij zijn ervaring graag wil delen. Want na alles wat hij door Roelienke heeft geleerd, kan hij nu met zelfvertrouwen verder.
Einde van zijn transitie
In 2016 begint Maarten met zijn transitie bij de genderpoli in Amsterdam (destijds woonde hij in het midden van het land). Medisch gezien loopt het traject goed, maar hoe verder Maarten in het proces zit, hoe meer vragen hij krijgt; over zijn lijf, over gevoelens, relaties en intimiteit. Met zijn pleegmoeder bespreekt hij veel zaken maar hierbij kan zij hem niet voldoende helpen. Haar pleegdochter volgt -toevallig- een traject bij het CSM in Groningen. Ook voor Maarten blijkt het CSM het juiste adres te zijn voor zijn vragen.
Twijfels en zelfvertrouwen
Roelienke is de trajectbegeleider van Maarten, hun contact is goed, er is een klik tussen beide. Maarten kan bij haar terecht met al zijn vragen over relaties en seksualiteit. En over zijn twijfels. “Is het oké als ik ergens onzeker over ben?”
Roelienke leert Maarten zelfvertrouwen te krijgen in zijn man-zijn. Hij is en voelt zich man, maar soms twijfelt hij of anderen hem ook als man zien. “Volgens mij zien zij nog mijn oude ik. Dat maakt me onzeker. En hoe krijg ik genoeg zelfvertrouwen om een relatie aan te gaan?”
Informatie afgestemd op Maarten
Aan de buitenkant zie je niet dat Maarten een LVB heeft, een leuke jongeman en een makkelijke prater. Daarom is het belangrijk dat de informatie bij hem aansluit, bij zijn niveau, zodat hij het ook goed kan begrijpen. Roelienke: “Ik gaf hem voorlichting, gebruikte plaatjes en tekende soms om iets duidelijk te maken. En ik gaf hem Transgender Een toegankelijke gids, een handige gids met informatie van het Kennisplein Gehandicaptensector. Ook besprak ik veel onderwerpen, zoals het beleven van seksualiteit, seksuele opwinding en hoe het zit met veilige seks na transitie.” Zo kreeg Maarten ook grip op onderwerpen die hij zelf wilde bespreken. Hun gesprekken gebeurden in een veilige sfeer en in alle rust.
Maarten zei: “had ik deze info maar gehad toen ik nog in transitie was.”
Grenzen leren kennen
Ook leerde Maarten -in een relatie- zijn grenzen kennen en stellen. Wat vindt hij wel en wat niet oké in een relatie, onafhankelijk hoe de ander daar tegen over staat. Zijn relatie, vorig jaar, was een niet-leuke ervaring maar hoe Maarten handelde (en de relatie verbrak) dat was wel een hele positieve ervaring. “Ik voelde een grens, heb er naar geluisterd en heb het gedurfd uit te maken. Zonder verwijten en ruzie hebben we een punt achter onze relatie gezet.” Zo’n ervaring helpt hem ook in volgende relaties.
De toekomst
Toen Maarten zijn traject vorig jaar bij Roelienke begon, zei hij: “mijn lijf, ik, onderga een verandering, waarvan ik nog niet alles begrijp. Hoe moet ik dat dan aan anderen uitleggen?’ Op deze vraag heeft Maarten nu wel antwoord. Door de ondersteuning is hij zo gegroeid dat hij er klaar voor is om de ervaringen over zijn transitie met anderen te delen. Maarten is -als een echte bloementuin- helemaal tot bloei gekomen. “Ik heb er alle vertrouwen in dat Maarten steeds meer zelfvertrouwen ontwikkeld en een oprechte ambassadeur wordt voor transgendermannen met een LVB”, aldus Roelienke.